Mesaj IGSU: Riscuri intensificate, salvatorii intervin zilnic la peste 1.300 de situații de urgență

Mesaj IGSU: Riscuri intensificate, salvatorii intervin zilnic la peste 1.300 de situații de urgență
Publicat: 18/07/2019, 10:28

„În ultimii ani se constată o intensificare atât a tipurilor de riscuri, cât și a frecvenței de manifestare a acestora, aspecte ce conduc la producerea situațiilor cu efecte asupra vieții și sănătății populației, mediului înconjurător, valorilor materiale și culturale.cImpactul se reflectă în activitatea zilnică desfășurată de salvatori, aceștia acționând, în medie, pentru gestionarea a 1.340 de situații de urgență/zi. Numai în primele șase luni ale anului, pompierii militari au salvat peste 3.700 persoane aflate în dificultate, iar numărul total al acțiunilor de intervenție a crescut cu 12%, față de perioada similară a anului 2018″, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Acțiunile de intervenție în situații de urgență au însumat, în primele șase luni ale anului în curs, 243.030 misiuni ale inspectoratelor pentru situații de urgență, în creștere cu 12% față de perioada similară a anului trecut.

Din totalul misiunilor derulate, 195.577 au aparținut serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare (SMURD), în urma cărora 183.946 adulți și 16.862 copii au beneficiat de prim-ajutor și asistență medicală de urgență, în creștere cu 7% față de perioada similară a anului trecut.

În perioada de referință, pompierii au acționat pentru stingerea a 21.174 incendii (11.779 dintre acestea de vegetație uscată). O particularitate a primului semestru este constituită de creșterea semnificativă a numărului incendiilor de vegetație uscată, cu aproximativ 300% față de perioada similară a anului trecut. Acest aspect este o consecință a numărului mare de arderi necontrolate înregistrate în primele luni ale acestui an, ca urmare a curățării terenurilor agricole, prin incendiere.

În plan preventiv, în perioada ianuarie-iunie, inspectorii au continuat activitățile de îndrumare și control, pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor la instituții publice și operatori economici din diverse domenii de activitate. Astfel, în primul semestru al acestui an, la nivel național s-au desfășurat 23.239 de controale (în creștere cu 19% față de perioada similară a anului 2018) la operatori economici, instituții și alte categorii de obiective. În urma acțiunilor derulate în teren, specialiștii noștri au constatat 80.170 deficiențe, pentru care s-au aplicat 50.949 avertismente și 7.198 amenzi în cuantum de 26.080.572 lei, în creștere cu 14% comparativ cu primul semestru al anului 2018.

Totodată, în perioada de referință, în urma controalelor efectuate nu au fost identificate situații care să determine încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, conform reglementărilor legale în vigoare. Astfel, pentru niciunul dintre obiectivele verificate nu s-a impus dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor.

Pe lângă identificarea și înlăturarea disfuncționalităților specifice, specialiștii în prevenirea situațiilor de urgență au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceștia să cunoască și să respecte regulile de prevenire a incendiilor și au desfășurat exerciții de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.

Pentru verificarea modului de reacție și evacuare în cazul producerii unor situații de urgență, pe timpul controalelor au fost executate peste 11.000 de exerciții de alarmare, evacuare și intervenție, pentru verificarea modului de reacție în cazul producerii unor situații de urgență.

De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență au fost înregistrate 16.299 solicitări de emitere a actelor administrative care să certifice realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor sau de protecție civilă, fiind eliberate 4.906 avize și autorizații de securitate la incendiu și protecție civilă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Toți șoferii din România, obligați să plătească. Intră în vigoare pe 1 iulie pentru diesel...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×